Let op! Geld lenen kost geld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opnieuw minder mensen met betalingsachterstand op hypotheek

19 april 2018 | Categorie: Algemeen

 

Het aantal hypotheekbezitters dat problemen heeft met het betalen van de hypotheeklast is voor het tiende kwartaal achtereen afgenomen. Per 1 oktober stonden er 90.600 mensen met langdurige betalingsachterstanden op de hypotheek, geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem van het BKR. Een halfjaar geleden waren dat er nog 105.000.

 

Het aantal kredietnemers met een probleem met de betaling van de hypotheek is nog ongeveer een derde hoger dan ruim vijf jaar geleden, toen ongeveer 70.000 mensen een betalingsachterstand op hun hypotheek hadden. De top van het aantal ‘probleemhypotheken’ was in juli 2015 (113.000).

Onder water woningen

Het gaat om een beperkt aantal probleemgevallen in verhouding tot de ca. 3,5 miljoen hypotheken die zijn afgesloten voor koopwoningen. Het BKR benadrukt wel dat het aantal betalingsachterstanden op hypotheken niets zegt over het aantal woningen dat ‘onder water staat’. Hiervan is sprake als de hypotheekverplichting hoger is dan de waarde van de woning.

Problematische schulden

“De gestage afname is positief, maar laat onverlet dat dit probleem voor individuele huizenbezitters zeer ingrijpend kan zijn’, aldus Peter van den Bosch, bestuurder van Stichting BKR: ‘De hypotheek is een van de grootste uitgavenposten voor de consument. Een langdurige achterstand wijst vaak op problematische schulden. Dit is een probleem dat niet alleen de laagste inkomens treft. Ook hogere en –middeninkomens kunnen door een veelheid aan redenen worden geconfronteerd met schulden die niet meer te managen zijn. Daar staat een belangrijke nuancering tegenover: de hypotheek-achterstanden in Nederland zijn laag; zowel afgezet tegen het de totale schuldenproblematiek als in internationaal perspectief”.

Gevolgen voorstellen nieuwe kabinet

Het nieuwe kabinet heeft ingrijpende voorstellen voor aanpassingen aan de hypotheekmarkt. In hoeverre deze van invloed zijn op de ontwikkeling van het aantal probleemhypotheken is volgens het BKR nog niet in te schatten.

 

Bron: Amweb.nl

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 FinanSi | Disclaimer