Let op! Geld lenen kost geld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fors meer jongeren kiezen voor koopwoning

19 april 2018 | Categorie: Algemeen

 

Fors meer jongeren kiezen voor een koop- boven een huurwoning als eerste eigen stek. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat het aandeel jonge starters tot 25 jaar in het tweede kwartaal van 2017 opnieuw een sterke stijging laat zien van maar liefst 85% in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar. De grootste stijging is buiten de Randstad waar starterswoningen beter betaalbaar zijn.

 

De jongvolwassenen zijn momenteel nog een kleine doelgroep, maar laten al een aantal kwartalen op rij een sterke groei zien. De grootste stijging bij de groep jongvolwassenen in het tweede kwartaal van 2017 constateert De Hypotheker in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel. In deze provincies stijgen de huizenprijzen minder snel ten opzichte van de Randstad waardoor woningen beter betaalbaar zijn voor de jonge starter. Ook is er in deze regio’s minder concurrentie van andere woningkopers in vergelijking met de grote steden.

Opvallende stijging

De stijging bij de jonge starters is opvallend, omdat het aandeel starters op de woningmarkt in zijn totaliteit sterk daalt. Dit komt door de stijgende huizenprijzen en de krapte op de woningmarkt, vooral in de grote steden. In de grote steden daalt zowel het aantal alleenstaande als samenwonende starters sterk: gemiddeld met 30%.

Hulp van ouders

Het gemiddeld hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de € 155.000. Van deze groep sluit 90% een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, zodat zij kunnen profiteren van de voordelen die NHG biedt. De opmars van jonge starters is volgens De Hypotheker mede te danken aan de financiële hulp die zij krijgen van ouders, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking, of doordat zij spaargeld inbrengen in de hypotheek.

Starter onevenredig hard geraakt

De Hypotheker stelt vast dat de woonlasten als percentage van het inkomen voor starters nu veel hoger zijn dan twintig jaar geleden. “De starter wordt nu al onevenredig hard geraakt door alle maatregelen op de woningmarkt”, vertelt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. “Hierdoor kan deze groep geen hypotheek afsluiten voor veel lagere maandlasten dan het bedrag waarvoor ze nu huren. Dat verschil kan oplopen tot een paar honderd euro per maand.”

Wytzejan de Jong is één van de sprekers tijdens am:hypotheken op 21 september in Supernova, Jaarbeurs Utrecht.

 

Bron: Amweb.nl

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 FinanSi | Disclaimer